Mezoterapi

Dünya genelinde cilt yenileme olarak bilinen mezoterapi; bölgesel zayıflamalarda, anti-aging, çatlaklar, lekeler, yara izleri gibi durumların tedavilerinde de kullanılmaktadır. Cilt altında kolajen ve elastin gibi deriye faydası çok fazla olan ve önemini hiç kaybetmeyen protein yapılı maddeleri uyarmaktadır bu yöntem. Bu şekilde de uyardığı bölgelerde kan akışını, kan dolaşımını düzenler, lenf dolaşımına etki eder ve tüm bunlarla birlikte ayrıca bağışıklık sisteminin düzenlenmesini sağlar. 

Mezoterapi Nedir?

    Vitamin, mineral, aminoasit, enzim gibi maddelerin teker teker ya da genelde olduğu gibi karışım olarak derinin orta tabakasına enjekte edilmesidir. Derinin orta tabakası damarların olduğu yani beslenmenin kontrol edildiği bölgedir. Enjekte edilecek olan maddeler kişiye göre, kişinin durumuna göre seçilmektedir. 

     Mezoterapi uygulamasında küçük iğneler ile birlikte ilaçlar, direkt olarak uygulama yapılacak olan bölgelere verilmektedir. Böylelikle de sistemsel çalışma beklenmez ve çözüme direkt ulaşarak problem ortadan kaldırılır. Ayrıca tedaviden maksimum fayda da alınmış olacaktır.

İğnesiz Mezoterapi Nedir?

   İğnesiz mezoterapi, genel olarak yüz gençleştirme, kırışıklıkların azaltılması, vücudun sıkılaştırılması, nem dengesinin sağlanması, saç tedavilerinde kullanılmaktadır. Enjeksiyon işlemleri sonrasında yan etkiler yok denilecek kadar azdır. Bu yöntemde kullanılan yöntemler geleneksel yanı sıra yüksek frekanslı ultrason teknolojisidir. İğnesiz mezoterapi evet iyi bir seçenektir ancak yine de hangi uygulama yapılacak olunursa olunsun araştırmakta fayda vardır.                                                                                                                                                                                                         

Hangi Durumlarda Uygulama Yapılır?

    Deriye ve genel olarak vücuda birçok farklı etkisi olan mezoterapi uygulaması birçok farklı amaçlarla uygulanabilmektedir. Uygulamanın en sık yapıldığı durumlar bu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Ciltte yaşlanmalar ve sarkmalar
  • Güneş lekesi başta olmak üzere tüm lekelerde
  • Derideki çatlaklarda 
  • Selülit
  • Saç dökülmeleri, kellik
  • Göz altındaki morluklar ve torbalar

Mezoterapi Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

     Mezoterapi yöntemi her ne kadar genel anlamda çok faydalı ve birçok avantaja sahip yöntem olmasına rağmen bazı durumlarda başvurulması uygun görülmemektedir. Peki mezoterapinin hangi durumlarda uygulanması sakıncalı olabilmektedir?

  • Hamilelerde
  • Emziren kadınlarda
  • İnme, felç geçirmiş olan kişilerde
  • İnsülin kullanması zorunlu olan şeker hastalarında
  • Kanser hastalığıyla mücadele edenlerde
  • Kan pıhtılaşması sorunu yaşayanlarda
  • Kullanılması gereken ilaçlardan herhangi birine karşı alerjisi olanlarda
  • Böbrek rahatsızlığı olanlarda
  • Birden fazla ilaç kullanmak zorunda olan kalp hastalığı olan kişilerde mezoterapi uygulaması yapılmamaktadır ki uygulanması da oldukça sakıncalıdır.

Mezoterapi Yan Etkileri

    Mezoterapi sonrasında uygulama yapılan bölgede geçici olarak kızarıklıklar, morlaşmalar görülebilmektedir. Bu görsel olarak problem dışında herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir. Normal bir durumdur ve bölgeyle uğraşılmadığı sürece birkaç günde geçecektir.

Mezoterapi Nasıl Uygulanır?

     Mezoterapi uygulaması öncesinde de diğer tüm estetik uygulamalarda olduğu gibi öncelikle muayene yapılır ve bu muayene sonucunda rahatsızlık tam olarak netleştirilir. Hastanın genel sağlık durumu hakkında da değerlendirme yapılmak istenir ve bunu sağlamak adına kan ve idrar tahlilleri de istenebilmektedir. Ardından netlik sağlanır ve planlama yapılarak işlemlere başlanabilir. Öncelikle uygulama yapılacak olan bölgede anestezik krem uygulanır ve böylece hiçbir şey hissedilmez. Uyuşturma sonrasında hastaya özel mikro iğne ile enjeksiyon işlemleri uygulanır. İğne, arka arkaya yapılabilsin diye mekanik tabancaya tutturulabilmektedir. Enjeksiyon işlemleri, direkt olarak cildin 1-4 mm altına yapılmaktadır. Uygulamayı yapacak olan doktor, iğneyi mutlaka açılı olarak cilde yerleştirir ya da bilek sallama gibi farklı yöntemler de deneyebilir.  

     Her enjeksiyon işleminde cilde birkaç damla solüsyon yerleştirebilir ve istenen etkinin tam olarak sağlanabilmesi adına da 3-15 seans arasında seansa ihtiyaç duyulabilir. Ayakta uygulanan bir uygulama olan mezoterapide herhangi bir yanlışlık olmadığı sürece birkaç saat içerisinde günlük yaşantının eski konforunu direkt olarak yakalayabilir hasta. Genel olarak pansuman gerektirmeyen bir yöntemdir ve yine de seans aralıklarında düzenli kontroller yapılmaktadır. 

Mezoterapi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

     Mezoterapi yönteminde de diğer tüm uygulamalarda olduğu gibi tabi ki dikkat edilmesi gereken ve öncesinde, sorasında yapılması gereken bazı şeyler bulunmaktadır. Öncelikle hiçbir şekilde kan sulandırıcı ilaç kullanılmamalıdır. Seans sonrasında uygulama yapılan bölgeye 10-15 saat aralıklarında su değdirilmemelidir. Su etkiyi azaltabilmektedir. Mezoterapiye başvuranlara seans sonrasında bir süre kot ya da dar pantolon giyilmemesi önerilmemelidir. Vücudu sıkacak olan kıyafetler kan akışını da zorlayabileceğinden bu da öneriler arasındadır. Son olarak uygulamadan sonra iki üç gün kadar zorlayıcı hiçbir hareket yapılmaması ve bunun da yanı sıra 12 saat kadar banyo yapılmaması önerilmektedir. 

    Mezoterapi uygulaması, kendi içinde de çeşitlere ayrılmaktadır. Uygulamanın yapıldığı bölge ve uygulamanın yapım şekline göre de isimlendirmeler yapılmaktadır. Örneğin saç derisini besleyen ve saç dökülmesine karşı büyük kolaylık sağlayan, dökülmeyi önleyen saç mezoterapisi, yüz bölgesine yapılan ve cilde nemlenme katarak daha genç ve sağlıklı görünüm kazandıran yüz mezoterapisi, iğne kullanılmadan yapılan ve iğne fobisi olanların çok fazla tercih ettiği iğnesiz mezoterapi, selülite karşı yapılan selülit mezoterapisi, bölgesel yağlanma, fazlalıklar gibi problemler için uygulanan bölgesel yağlanma mezoterapisi gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Diğer Uygulamalar